Päijänteen, Humberin ja Havelin rantojen väliltä

Kaikki blogit puheenaiheesta Suru

Lepää rauhassa Ukko-koiramme 21.4.2008 - 17.7.2018

Pitkään profiilikuvassani vieressä ollut Ukko-koiramme saatettiin ikiuneen parisen viikkoa sitten sairauden uuvuttamana. Sanoille ei ole ennen tätä löytynyt alkua eikä kyyneleille loppua. Nyt tuntuu siltä, että on tarve tehdä muistokirjoitus perheellemme niin tärkeän Ukon muistoksi. Tämä hieman yli kymmenen vuoden aika tullaan aina muistamaan meillä Ukon aikana. Meitä lohduttamassa on onneksi Ukon siskontyttö Billie, jolle pystyimme tarjoamaan uuden kodin kolmisen vuotta sitten isäntänsä sairastuttua ALS-tautiin.

Tunteiden vuoristorataa

Läheisen kuolemasta seuraa suruaika!

Menetin isäni 11-vuotiaana pitkäaikaisen sairastelun jälkeen ja eniten minua harmittaa vieläkin isäni kuolemassa oma käyttäytyminen, kun en käynyt hyvästelemässä kuolevaa isääni. Tosin minulla oli epätietoinen tila hänen terveydentilasta, kun olihan hän potenut jo vuosikausia Parkinsonin tautia. En silti ole syyttänyt äitiäni tai isoveljiäni siitä, että minulta ehkä suojelumielessä hieman pimitettiin isäni terveydentilan kriittisyys.

Menetetyt maisemat

Olen ihmetellyt mitä varten 40 vuotias hyväkuntoinen kaunis koivurivistö  turmeltiin taloni edestä kaatamalla joka toinen puu. 

Kymmenien pihapuiden kaataminen käynnistyi kuulemma koska kiinteistöhoitaja on ollut huolissaan puiden kunnosta ja niiden mahdollisesta vaarasta asukkaille.

Viimeiset sanasi kuolinvuoteella?

Sain mielestäni loistavan idean yllättävän kuoleman varalle, ja se helpottaisi huomattavasti omaisten tuskaa. Onhan meillä taloudellisia testamentteja ja elintestamentteja, mutta sanallisia testamentteja harva ihminen tiettävästi jättää yllättävän kuoleman varalta.

 

Joten mitkä sanat haluaisit nyt jättää viimeisiksi sanoiksi rakkaille ihmisille?

 

Suru helpottaa ajan kuluessa

Elämässä tapahtuu joskus odottamattomia asioita, mutta emme silti saisi vaipua itselle vaaralliseen epätoivoon. Surua ei kannata peitellä, koska surun peittely jos mikä aiheuttanee todennäköisemmin mielen sairastumisen.

Suru voi jäädä elämään lopun elämän ajaksi

Kuuta ei voi kaapata

Voimattomuudella, ahdistuksella, kauhulla, pelolla ja surulla reagoimme eilen uutisiin. Kielteisiä tunteita pitää kuitenkin ohittaa ja jatkaa elämää. 

Pääsiäisen perimmäisestä tarkoituksesta tietävät hyvin kaikki ne, jotka uskovat Kristukseen. Pääsiäinen on sovittelun ja uuden elämän synnyn aika.

Eilen, kun palasin töistä kotiin kuu hohti kauniisti. Miten on mahdollista, että niin kauniissa maailmassa voi olla niin paljon pahaa, niin paljon rikkinaisia sieluja. Onneksi kuuta ei voi kaapata. <3

Suru, epätoivottava vieras

Ihmisen elämään kuuluu saamisia, mutta myös luopumisia. Suru on yksi raskaimmista tunteista.Itku

Ordotoksiperinteessä harjoitetaan itkuperinnettä ja evakkokarjalaisten mukana perinnettä on siirtynyt Suomeen. Itkijänaiset ovat toimineet oman ja yhteisön surun tulkkina, mikä lievittää ihmisen pahaaoloa.

Julkaise syötteitä