*

Päijänteen, Humberin ja Havelin rantojen väliltä

Kaikki blogit puheenaiheesta Ulkoistaminen

VM ja TEM eri linjoilla julkisen innovaatiotoiminnan kilpailuttamisesta

Merkittäviä valtion toimintoja ollaan vauhdilla siirtämässä markkinavoimien hoidettavaksi kuten jokainen voi mediasta lukea. Monilta on kuitenkin jäänyt lähes huomaamatta VM:n budjettiesitykseen sisältynyt heitto valtion innovaatiotoimijoiden alasajosta. Suora sitaatti budjettikirjasta:

Ulkoistamisen logiikka

Olen miettinyt seuraavaa paradoksia. Otetaan esimerkisi vaikka sairaala, jossa on vaikka joku reilu 500 työntekijää.

Sotepiiri päättää ulkoistaa tämän sairaalan toiminnot yksityiselle yhtiölle. Ulkoistamisen ehdot ovat seuraavat:

  • Sotepiirille koituu vähemmän kustannuksia (koska eihän ulkoistaminen muuten olisi järkevää sotepiirin kannalta)
  • Yksityinen yhtiö saa toiminnasta voittoa (koska eihän ulkoistaminen muuten olisi järkevää yhtiön kannalta)

Muistetaan vielä, että yksityinen yritys maksaa voitostaan veroja.

Vuokralentoemäntien kyydissä Finnairilla

Pari vuotta sitten Finnair  ulkoisti  Hongkongin ja Singaporen reittien matkustamotyöt. Suomalaisten tilalle  tuli matalapalkkaisia paikallisia, norjalaisen firman kautta.  Finnairin "konseptia" kyllä  toteutetaan, mutta palvelukulttuuri putosi jonnekin. Turistiluokassa  matkustajan kontaktipinta henkilöstöön tietenkin on olematon, mutta koneen etupäässä sillä on merkitystä.

 

Yksityistäminen ja ulkoistaminen ovat eri asioita

Se tunne, kun huomaan hallitsevani politiikan käsitteet paremmin kuin Ylen vaalikoneen laatineet toimittajat ja joudun korjaamaan vaalikoneen kysymystä kommenttikentässä. Yksityistäminen tarkoittaa sitä, että kunta yhtiöittää jonkin tuottamansa palvelun ja myy sen pois. Kunnalta katoaa näin järjestämisvastuu koko palvelusta, minkä jälkeen palvelusta vastaavat yksin markkinat, ei enää kunta miltään osin. Tietääkseni mikään taho ei ole esittänyt terveyspalveluiden yksityistämistä.

 

VR:n alasajo on keskeytettävä!

En muista lukeneeni yhdenkään puolueen luvanneen vaaleissa suorasanaisesti tavoitteekseen alas ajaa VR pitkäjännitteisesti, jotta raideliikenne voitaisiin avata yksityiselle kilpailulle helpommin. Siitä huolimatta suunnitelmaa on jo lähdetty toteuttamaan.

Toteuttamisen kaava on seuraava: Ulkoistetaan ja heikennetään palveluja hitaasti siten, että asiakkaat tottuvat huonoon palveluun. Sen jälkeen on helpompaa puolustella, miksi rautatieverkosto pitää avata kilpailulle.

Rääkkylän ratkaisu - malli toimivista lähipalveluista

Rääkkylän ratkaisu

Viime aikoina on julkisuudessa kritisoitu Rääkkylän tekemää sosiaali- ja terveystoimen ulkoistamisratkaisua puutteellisin tiedoin. Asiaan aikanaan osallisena olleena muutaman kommentin haluan esittää.

Uutisoinnista on mahdollista saada kuva, että Rääkkylässä olisi toimittu ymmärtämättömästi.

Terveydellä leikkiminen on typerää

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty (kok.) kertoi Helsingin Sanomien nettiversiolle 11.6. olevansa kiinnostunut muutamien terveysasemien ulkoistamisesta Helsingissä. Käytännössä siis tämä tarkoittaisi sitä, että terveysasema annettaisiin pyöritettäväksi tarjouskilpailun perusteella jollekin yksityiselle terveyspalveluja tuottavalle yritykselle.

Omaishoitaja valvoo silloinkin kun valtiokoneisto nukkuu

Omaishoitajuus on yhteiskunnallisesti ja sosiaalisesti tärkeä luottamustehtävä, jonka merkityksen yhteiskunta on herännyt näkemään vasta viime vuosina. Omaishoitajan työpäivä sisältää henkilökohtaisen avustamisen koko työnkuvan erotuksella, että hoidettava on hänelle usein biologinen läheinen ja erityisen arvokas lähimmäinen. Työpäivä ei pääty silloinkaan jos avustettava on nukahtanut – ellei hänellä ole sijaishoitajaa. Omaishoitaja toimii usein myös avustettavan pääasiallisena kuntouttajana. Näin toimii esimerkiksi vammaisen lapsen vanhempi tai vammautuneen puolison aviopuoliso.

Ehdokkaat, kertokaa se meille

Toimittaja Jussi Konttinen oli tehnyt analyyttisen julkisia palveluita ja erityisesti hoiva-alaa käsittelevän kirjoituksen sunnuntain Hesariin. Lopussa patistellaan poliitikkoja ottamaan kantaa. Laitan lusikkani soppaan ja otan esille muutamia rakenteisiin liittyviä kysymyksiä:

Kunnallisten palvelujen ulkoistaminen on huono bisnes

Kunnat ja valtio ovat viime vuosina kasvattaneet palvelujen ulkoistamista. Julkisen sektorin ostot yksityiseltä ja kolmannelta sektorilta kasvoivat vuosien 2006 ja 2013 välillä noin 69 prosenttia.

Miksi näin on tehty?

No, kustannussäästöjen vuoksi on tehty. Eikä tämän ikiuusiutuvan perusteen arvo ole heikentynyt, vaikka näyttö säästöistä on lähinnä laskennallista. Toteutuneen kehityksen kokonaisvaltainen analyysi kielii pikemminkin kohoavista kustannuksista. Kunnat voivat säästää yhdelle momentilla, mutta häviävät toisella.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset

Julkaise syötteitä