Päijänteen, Humberin ja Havelin rantojen väliltä

"Ilmainen alkoholi olisi liian suuri menoerä, ehkä"

Kun Euroopassa istun yleensä Finnairin kyydissä, yllätyin suuresti kun  Lufthansan Saksan sisäisellä paikallislennolla Berliinistä Muencheniin 23.10  "kaikki oli ilmaista" turistiluokassa.    Tarjoiluvaunujen päällä oli viinejä suurissa pulloissa, oluita lasipulloissa, eikä mikään ollut maksullista.  Aluksi ilmaiset suklaalevyt kaikille. Ihan piti kysyä, että eikö ole zuschlagspflichtig. "Nee, bei uns nicht".

Vaihdettuani Muenchenissä  Seutulan suunnan Finnairiin, otin purserin kanssa  Finnairin tarjoilulinjan puheeksi. Nyt istuin vaihteeksi edessä, mutta takana olisin maksanut kaikesta, paitsi kahvista tai teestä ja mehusta, sekä yhdestä asiakkuustasojuomasta.  

Purseri mietti tarkasti sanojaan ja muotoili, että ehkä ne (tarkoittaen päätöksentekijöitä pääkonttorilla) ajattelevat "Suomen oloissa"  ilmaisen tarjoilun  turistissa olevan liian suuri kustannuserä.  

Finnair on senverran joustanut nyt, että  signature soft drinkin eli mustikkamehun ohella nyt  myös appelisiinimehu on ilmaista Euroopan turistissa.   

Tietenkin Finnairilla  erityisodotustilaoikeutetut  tai sellaisen (siis sen lounge accessin) maksusta ostavat  voivat tankata self-service loungeissa  niin paljon kuin ehtivät,  tai  non-Schengen premium -puolen  anniskelun jonotustilanne mahdollistaa. 

Noin vuosina  2006-2008  oli vaihe, jolloin Finnair  pyrki luomaan  asiakassuhteita  tarjoilulla.  Sattumoisin olin viimeisessä  sellaisessa Lontoon koneessa, jossa oli  lämmintä ruokaa  turistissa.  Taisi olla  31.5.2008, vai oliko 2009.  Kylmiä voileipiä ym oli vielä sen jälkeenkin,  ja  turistin juomista, ainakaan osasta niistä, ei tarvinnut maksaa.  

Likimain täydellisen maksullisuuden  linja on ollut  Finnairin Euroopan-reiteillä  voimassa jo kai koko tämän vuosikymmenen.   Bisnesratkaisu on ilmeisesti  Finnairille  ollut edullinen, kun siitä ei ole luovuttu. 

Lisäpalvelujen ja  ostotuotteiden myynti on kai yhä keskeisempää.   Lentäminen on kuitenkin vielä  yhtiön toiminnan keskiössä.   Nykyisen  valtioenemmistöisyyden aikana  ihan muille  aloille  lähteminen ei ehkä olisikaan kovin yksinkertaista.   Mutta  voisimmeko kuvitella jonkinlaista  Finnair Shops -kauppaketjua, joka sijaitsisi johtavissa  ostoskeskuksissa  Suomessa..  ylellisyystavaroita  ym, ja ehkä, lain edelleen vapauduttua,  juotavia, ja noutopaikkoja  nykyvolyymistä  suuresti kasvaneen  nettikaupan  tuotteille.  Ehkä ei kannattaisi.

Hong Kongissa  on  sikäläisen (ja Helsinkiinkin pyrkivän) joukkoliikennefirman  MTR:n ostoskeskuksia. (MTR Malls).  Mutta  ne ovat  MTR:n asemien  yhteydessä.   Yksi niistä, PopCorn, on aina matkan varrella. MTR  on kuitenkin lähinnä tilojen ulosvuokraaja. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Olen hyvin huolestunut ja kateellinen.
Mahtavatko Alkon hallintoneuvoston poliitikot alkoholisoitua, kun saavat kaksi kertaa vuodessa ilmaiskasan uutuusviinoja, ja lisäksi vielä jouluna huippukalliit viinat lahjana Alkolta kotiin?

Miten mahtaa olla poliitikkojen maksan kunto?
Eikös tämä jos mikä ole lahjontaa kohteelta, jota poliitikkojen pitäisi valvoa?
Eikö verottajan tulisi puuttua tällaiseen verottomaan tuloon?
Lohdullista on se, että saavat kärsiä kankkuset nahoissaan tavallisen kansalaisen tavoin.
Viite:
https://www.alko.fi/alko-oy/yritys/hallinto-ja-joh...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

80-luvun loppupuolella Finnair kansainvälisen kilpailun vuoksi luopui turistiluokan drinkkien maksullisuudesta. Sitten 90-luvulla niitä alettiin taas rajoittaa ja esimerkiksi Tokio-Helsinki -lennolla määrättiin tilaamaan kaikki drinkit samalla kertaa ennen ruokailua.

Kaiken mahdollisen maksullisuus ja lisämyyntituputtaminen oli USA:n sisäisillä lennoilla arkipäivää jo 90-luvulla. Siellä ei välttämättä saanut edes huopaa lämmikkeeksi Delta Airlinesilla maksamatta jotain. Sama politiikka loivennettuna rantautui 2000-luvulla Eurooppaan ja Finnair meni siihen mukaan. Toki suomalaisella lentoyhtiöllä on maan tavan mukaan nimenomaan tuo alkoholitarjoilu tietty tabu, jota se ei ole vaikkapa Lufthansalla, joka voi viinilasin edelleen tarjota ruokajuomaksi yhtä ilmaiseksi kuin veden tai mehun.

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Aina kun tulee työmatka niin pyrin ottamaan Lufthansan tai KLM:n. Lentämisen paine, meteli ja epämukavuus, ja se kirittäminen kentillä on sellaista, että ainakin omaa mieltä rentouttaa se hintaan kuuluva olut. Yleensä ruokakin on niin pahaa, että auttaa sen saamisessa alas.

Kaarina Leinonen

Pikkuseikkaan kiinnittäen huomion: onko Finnairilla tahallinen tarkoitus tarjota suomalaisille ilmaisdrinkki mustikkamehun muodossa - rinnuksilleenhan ne kuitenkin sen kaatelevat ! Se kun ei lähde millään ilveellä vaatteesta - ei vaikka kuinka monta kertaa pesisi !