Päijänteen, Humberin ja Havelin rantojen väliltä

Loma-asunnot jo sosiaalinen ongelma Berliinissä

Suomessakin on ollut juttuja mediassa  siitä, kuinka Berliinissä onkin vuokrattu viikoksi-pariksi asunto, eikä menty hotelliin.

 Pankowin kaupunginosa entisessä  Itä-Berliinissä  käy nyt hallinnollisin keinoin  loma-asuntoja vastaan. Hallinnollinen keino löytyy miljöönsuojelumääräyksistä.  Yleinen vuokrataso Berliinissä on noussut kovasti ja arviolta  ainakin 12 000 asuntoa on keskustassa loma-asuntoina. Suomalaisittain katsottuna vuokrat ovat kuitenkin edelleen halpoja. 

 

 Samaan aikaan hotellien huonehinnat ovat laskeneet, ja uusia suurhotelleja avaa, juuri eilen Bhfn Zoon kulmalla. Ihan hyvätasoiset ja uusissa kiinteistöissä toimivat liikemieshotellit ovat joutuneet pudottamaan vrk-hinnan  50-80:n paikkeille, kunhan varaa hotellin sivuilta eikä "halvoilta" nettikauppiailta. Hotellin tiskillä maksaa sitten taas jo enemmän, koska siellä on walkin-lisä. Esimerkiksi  Länsi-Berliinin keskustassa   Holiday Inn Express (avattu uusitussa kiinteistössä 2009 eikä mikään rotankolo tai "perhehotelli") joutuu myymään 59 eurolla/vrk, saman ketjun itä-berliiniläinen paikka Landsberger Allella usein 40 eurolla/vrk   ja  jopa lännen maineikas Intercontinental jää usein alle  150e:n. 

 

 Helsingin  tai  Jyväskylän tasoisia  hintoja  ei  Berliinissä  voi pyytää  kuin poikkeusoloissa.  Ja sellaisia  rahastusaikoja  ei ole enää usein.  Aiemmin  elokuun medianäyttely IFA nosti hinnat pilviin. Viime syksyn IFA:n aikana hinnat olivat  aivan normaaleja.  Jos   hallinnolliset toimet  asuntojen  lomavuokrausta vastaan onnistuvat,  hotellien  tilanne  ehkä "tervehtyy", hotellialan sanoja käyttääkseni.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Johan Lom

Kuinka ympäristönsuojelumääräyksiä voidaan käyttää ohjaamaan asunnon vuokraajan valintaa?

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset